Lehdistötiedote 9.1.2014

RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds on nimetty Euroopan parlamentin valtuuskuntaan arvioimaan ns. troikkaa

 

Torvalds on liberaalin ALDE-ryhmän edustaja ja ainoa pohjoismainen edustaja seitsemänhenkisessä valtuuskunnassa, joka arvioi miten troikka on käsitellyt niitä EU-maita, jotka talouskriisin takia joutuivat hakemaan taloudellisia pelastusohjelmia.

Troikka, joka koostuu Euroopan komissiosta, Euroopan keskuspankista ja Kansanvälisestä valuuttarahastosta, koordinoi panostuksia saadakseen Kyproksen, Kreikan, Irlannin ja Portugalin takasin finanssimarkkinoille.

– On tärkeää arvioida perusteellisesti niitä panostuksia joita tehtiin kansalaisten luottamuksen EU:n kriisinkäsittelykykyyn takaisinvoittamiseen. EU:n on opittava virheistään ja varmistamaan, että ne eivät toistu. Ennen kaikkea on kyse siitä, että kaikki jäsenvaltiot noudattavat sopimuksia, ja että solidaarisuus ja budjettikurinalaisuus kulkevat käsi kädessä, sanoo Torvalds.

Valtuuskunta vieraili maanantaina ja tiistaina Lissabonissa, jossa se tapasi mm. maan varapääministerin ja valtionvarainministerin sekä kansalaisjärjestöjen edustajia. Torstaina valtuuskunta jatkaa Larnacaan ja sen jälkeen Dubliniin sekä Ateenaan.

Suomi ja suomalaiset veronmaksajat ovat auttaneet tukipaketteja.

– On tärkeä ymmärtää, että kaikki kriisimaat ovat oikeastaan hyvin erilaisia. Siksi meidän on yritettävä ymmärtää missä määrin troikalla on esimerkiksi ollut aikaa ja mahdollisuuksia räätälöidä toimenpiteitä. Suurta osaa toimenpiteistä voidaan ehkä parhaiten verrata sanitäärien apuun etulinjalla. Tämä on samaan aikaan merkinnyt myös sitä, että ei ole ollut mahdollisuuksia arvioida mitkä rakenteet ovat antaneet periksi kriisin aikana, sanoo Torvalds.

Kaikki maat, jotka joutuivat hakemaan pelastusohjelmia, kamppailevat tänään korkean työttömyyden kanssa.

– Korkea työttömyys, ei pelkästään kriisimaissa vaan koko Euroopassa, mukaan lukien Suomessa, on Euroopan suurin haaste. Työn kanssa käsi kädessä kulkee toivo ja tulevaisuudenusko. Toivoisin, että voisimme käyttää EU:n rakennerahastoa ja globalisaatiorahastoa luodaksemme lisää työpaikkoja, innovaatioita ja yrityksiä, emmekä vain tukea vanhoja rakenteita. Ajan kanssa muuttuminen voi luoda taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän Euroopan, korostaa Torvalds.

 

Lisätietoja:

Nils Torvalds, europarlamentaarikko: +358400432262

Mats Löfström, erityisavustaja, +32 489 320 479