Euroopan parlamentti keskustelee EU-kansalaisuuksien myynnistä täysistunnossaan Strasbourgissa tänä iltana. Kysymys EU-kansalaisuuksien myynnistä aktualisoitui, kun Maltan parlamentti marraskuussa 2013 hyväksyi lain, joka antaa kolmansien maiden kansalaisille mahdollisuuden ostaa Maltan kansalaisuus 650 000 euron hintaan. Kansalaisuuden ostaminen mahdollistaa samalla pääsyn Schengen-alueelle sekä mahdollisuuden hyödyntää vapaata liikkuvuutta EU:n sisällä.

– Päätökset kansalaisuudesta ovat päätöksiä, joita EU ei sääntele. Nämä ovat jäsenvaltioiden omia päätöksiä, ja siten Malta ei tässä tilanteessa suoranaisesti ole rikkonut EU:n sopimuksia. Mutta sopimuksia laatiessa ei myöskään olla lähdetty siitä, että jotkut jäsenvaltiot jakaisivat tai myisivät mahdollisuutta kansalaisuuteen kuten paavi konsanaan jakoi syntien anteeksiantoa. Tämä on sekä valitettavaa, että epämoraalista, sanoo Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP).

Maltan parlamentin päätös on herättänyt suurta huomiota Euroopan parlamentissa. Monet kysyvätkin nyt, eikö EU-kansalaisuuksien myynti itse asiassa horjuta koko EU-kansalaisuuden käsitettä. Myös kysymykset rahanpesun vaarasta sekä EU- tai Schengen-alueen jäsenyyden tuomien oikeuksien väärinkäytöstä tällaisissa tilanteissa ovat olleet pinnalla monin paikoin.

– Tarvitsemme nyt yleiskatsauksen tilanteesta EU-tasolla – kyse ei nimittäin ole vain Maltasta. Myös muut jäsenvaltiot myyvät oleskelulupia esimerkiksi yritysinvestointeja, sekä kiinteistöjen tai valtiovelkojen ostamista vastaan. Kysymys koskee sitä, onko Maltan parlamentin päätös yhtenäinen EU:n perussopimusten, Schengen-alueen sääntöjen tai EU:n tasa-arvoajattelun kanssa. Itse koen, että kansalaisuuksien myynti ei oikein sovi yhteen yhteisten periaatteidemme kanssa, Torvalds kiteyttää.

Keskustelu Euroopan parlamentissa alkaa klo 18:00 Suomen aikaa. Äänestys huomenna torstaina alkaen klo 13:00 Suomen aikaa.

Parlamentin täysistuntoa ja keskustelua voi seurata suorana TÄSSÄ.

 

Lisätietoa:

Nils Torvalds, europarlamentaarikko: +32 477 772 742 tai +358 400 432 262

Katarina Dahlman, erityisavustaja: +32 489 320 423