Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta (LIBE) vierailee tänään ja huomenna Suomessa. Vierailun tarkoituksena on tutustua suomalaiseen rajavalvontaan ja siihen liittyviin haasteisiin ja kysymyksiin sekä hankkia tietoa parlamentissa käsittelyssä olevaa Smart Borders -lainsäädäntöpakettia varten. Valtuuskunta vierailee muun muassa useilla rajavalvontapaikoilla itärajalla (Imatra, Nuijamaa, Vainikkala), seuraa rajavalvontaa Helsinki-Vantaan lentokentällä ja tapaa suomalaisia rajavalvonnan asiantuntijoita.

Nils Torvalds (RKP) toimii Smart Borders-lainsäädäntöpaketin varjoraportoijana Euroopan parlamentissa ja osallistuu tässä yhteydessä ja ainoana suomalaisena LIBE-valiokunnan jäsenenä valtuuskunnan matkaan. Torvaldsilla on aktiivinen rooli Smart Bordersin työstämisessä, ja hän myös toimi aloitteentekijänä valtuuskunnan Suomen-matkan toteutumiseksi.

– Varjoraportoijana tunsin, että minulla on tietty vastuu varmistua siitä, että tiedonhaustamme tulee niin laaja ja konkreettinen kuin mahdollista, Torvalds sanoo. Yksi valtuuskunta on jo vieraillut Amsterdamissa Schipholin lentokentällä, mutta haasteet lentokentillämme ovat aivan erilaiset kuin maarajoillamme. Tämän takia on tärkeää tutustua realiteetteihin myös EU:n itäisellä maarajalla.

– Jo ensimmäinen kosketus rajavalvontaan Imatralla näytti, kuinka suuria haasteita EU:lla ja Suomella on. Luulen, että myös kollegani olivat vaikuttuneita siitä, kuinka systemaattisesti rajavalvontamme työskentelee näiden haasteiden kanssa, Torvalds jatkaa.

– Olen iloinen, että meillä on mahdollisuus tutustua rajavalvontamme arkipäivään ja haasteisiin. Suomella on Euroopan pisin maaraja, ja itärajamme on myös koko EU:n itäraja. Smart Bordersilla olisi suuri rajaturvallisuuden kehittymiseen sekä rajanylitysten sujuvuuteen liittyvä vaikutus, joka myös helpottaisi EU:n naapurimaiden viisumivapauksista tulevaisuudessa syntyvien haasteiden käsittelyä, Torvalds toteaa.

 Euroopan komissio on antanut lainsäädäntöehdotuksen Schengen-säännöstöjen kehittämisestä, joka koskee ulkorajojen ylittämistä. Smart Borders koostuu kahdesta ohjelmasta, joiden tulisi toimia rinnakkain tehokkaan, turvallisen ja sujuvan rajavalvonnan turvaamiseksi. Maahantulo- ja maastalähtöjärjestelmällä parannetaan laillisen oleskelun seurantaa Schengen-alueella, ja rekisteröityjen matkustajien ohjelma helpottaa kolmansista maista tulevien säännöllisten matkustajien rajatarkastuksia.

 

Lisätietoja:

Nils Torvalds, europarlamentaarikko: +358400432262

Katarina Dahlman, erityisavustaja: +32489320423