Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa hyväksyttiin tiistaina EU:n talousarvio vuosille 2014-2020.

Tie hyväksymiseen on ollut pitkä ja kuoppainen, mutta lopputulokseen voidaan silti olla melko tyytyväisiä, arvioi RKP:tä edustava parlamentin suomalaisjäsen Nils Torvalds. Hän on parlamentin budjettivaliokunnan ainoa suomalainen.

Uusi pitkän aikavälin talousarvio on kompromissi, mutta edustaa silti tiettyä kulttuurinmuutosta. Talousarvio antaa aiempaa enemmän mahdollisuuksia tutkimukseen ja innovaatioihin sekä infrastruktuuriin ja työllistämiseen. Näiden avulla EU:lle voidaan saada kasvua ja kilpailuvoimaa.

EU onnistui vähentämään kustannuksia ja samalla saamaan budjetin, jossa huomio on paremmin kasvua lisäävissä ohjelmissa sekä investoinneissa, joista hyötyy koko Eurooppa. EU:lle se merkitsee käytännössä, että voimme tehdä enemmän vähemmällä, ja että siten otamme myös vastuuta nykyisestä taloustilanteesta, Torvalds toteaa.

Uusi pitkän aikavälin talousarvio on myös aiempaa joustavampi. Käyttämättömiä budjettivaroja voidaan tarvittaessa hyödyntää myös seuraavana vuonna. Näin EU voi reagoida nopeammin odottamattomiin tarpeisiin. Se taas on välttämätöntä seitsemän vuotta kattavan talouskehyksen toteuttamisessa.

Euroopan parlamentti sai läpi vaatimuksensa työryhmästä, joka pohtii EU:n niin kutsuttaja omia varoja. Niitä tarvitaan, jotta voidaan purkaa nykyinen asetelma, jossa jäsenvaltiot ovat jakaantuneet nettomaksajiin ja nettosaajiin.

Yleinen käsitys on, että EU:n pitkän aikavälin budjetti on valtava, mutta itse asiassa se on vain 2 prosenttia EU:n koko yhteenlasketuista julkisista menoista. On tietysti erittäin tärkeää, että verovarat käytetään parhaalla mahdollisella tavalla. Silti on tarpeetonta, että EU-valtioiden johtajat käyttävät kallisarvoista aikaansa istumalla vuorokausikaupalla, jotta pääsevät sopuun näin pienestä rahasummasta. Aikaa pitäisi sen sijaan käyttää siihen, että lisätään kilpailukykyä ja pienennetään Euroopan suurta työttömyyttä erityisesti nuorison parissa, Torvalds muistuttaa.

 

Lisätiedot:

Nils Torvalds, Euroopan parlamentin jäsen, 0400 432 262, +32 47 777 2742
Beata Björkvall, erityisavustaja, +32 48 932 0418

 

Liitteet:

Lisätietoa löytyy seuraavien linkkien takaa:

Ehdotus parlamentin istuntoon 19.11

Yhteenveto rahoituskehyksestä (englanniksi)

Yhteenveto omista varoista